CCleaner

Verzió: 5.44.6575
Fejlesztő: Piriform
Licensz: ingyenes
Nyelv: angol / magyar
Architektúra:

Takarítóprogram, ami a telepítések és a böngészés során keletkező ideiglenes fájlokat, registry bejegyzéseket tudja eltávolítani. Adott egy registry-takarító rész is, ami főleg hibák esetén jöhet jól.

Minden gépen, ahogy a netmentesnél is termelődnek ideiglenes fájlok, amiket a Windows önmagától nem feltétlenül takarít el. A CCleaner ezeket képes felkutatni, illetve a böngészők egyéb fájljait (sütik, előzmények stb.) is törölheti. Opcionálisan beépül a kuka jobbklikkes menüjébe, így onnan is bármikor lefuttatható a program. A rendszeresen használt sütiket kivétel-listára lehet pakoltatni. Fontos, hogyha meghajtóprogramot és egyéb, újraindítást követelő alkalmazást telepítesz, vagy uninstallálsz, akkor a gép leállítása előtt ne takaríts vele!

Mióta az Avast átvette a CCleaner-t, bekerült egy adatgyűjtő rész is. Ez a Beállítások > Felügyelet részen kikapcsolható. Ez a komponens az innen letölthető portable verzióban alapból nem engedélyezett, úgyhogy nincs vele probléma.

Ettől függetlenül létezik tiszta alternatíva, ami bár a böngészőkkel nem bánik olyan jól (azok takarítása a böngészőn belül amúgy is elintézhető), sokkal több programot ismer, és nem tartalmaz adatgyűjtőt, ez pedig a BleachBit.

Alternatívák