BleachBit

Verzió: 4.4.2
Fejlesztő: Andrew Ziem
Licensz: ingyenes (nyílt forráskódú)
Nyelv: angol / magyar

Nyílt forráskódú takarítóprogram, ami a különböző programok, sőt játékok fölösleges fájljainak felkutatásában és törlésében segít, és amiket a CCleaner már nem ismer. Transzparens jellege miatt ennél a programnál nem kell attól tartani, hogy adatokat gyűjt a felhasználóról, vagy hogy egyéb nemkívánatos komponenst csempésznek be.

A CCleaner inkább a böngészők takarításában jeleskedik, hiszen gyakrabban frissítik, és ott extra opciók is adódnak, mint pl. a bizonyos sütik kivételbe helyezése. Ez persze közvetlenül a böngészőből is elintézhető, így a CCleaner használata teljesen kikerülhető. A BleachBit-ben ezt a funkciót nem is érdemes használni, mert hamar elévülhet egy-egy új böngésző verzióval.

Amiben viszont a BleachBit erős, az a folyamatosan frissített közösségi alapú gyűjtés, ami által 2500-nál is több programot kezel, és emiatt tudja mellőlük a fölösleges fájlokat letörölni. Ehhez a beállításokban be kell kapcsolni a winapp2.ini letöltését, kiterjesztve ezzel a program tudását. Példaként szerepeljen itt pár olyan program és rendszer-komponens, amiknél egyenként több száz MB is visszanyerhető a takarítással:

  • Battle.net cache
  • Comodo
  • Discord
  • Dropbox
  • Windows Installer
  • Windows logs

A program felülete egyszerű, a bal oldali lista tartalmazza a lehetséges célpontokat. Javasolt az előnézet funkcióval kísérletezni annak érdekében, hogy el tudjuk dönteni, szükséges-e az adott program bejelölése a későbbi takarításra. Ez pontosan kiírja, hogy milyen fájlokat távolítana el, és ezzel mennyit nyerhetünk a jelen állapot szerint. A programokat csoportosan is bejelölhetjük tesztelésre vagy törlésre.

Azoknál az alkalmzásoknál figyelmeztetni fog a BleachBit, amiknél esetleg hasznos adatot is törölhetünk, ezért ha ezeket nem hagyjuk figyelmen kívül, biztonságosnak mondható a használata. Manuális böngésző-takarítás mellé önmagában, vagy akár a CCleaner mellé is javasolható, főleg a régebben belakott rendszereknél. A rendszeres használata viszont fölösleges. Inkább csak helyszűke esetén, esetleg félévente javasolt nekifutni amolyan tavaszi/őszi nagytakrítás jelleggel.

Az első indulása elég lassú szokott lenni.

Changelog

Alternatívák