Media Creation Tool

Verzió: 10.019041.450
Fejlesztő: Microsoft
Licensz: ingyenes
Nyelv: angol / magyar

A Microsoft hivatalos eszköze, ami a legújabb, végleges Windows 10 verziókat tudja letölteni. Három fő képessége az ISO formában elmentés, a pendrive-ok telepítővé alakítása, illetve az aktuális rendszer frissítése.

A jelenlegi MCT a 2020 első félévi (kódnevén: 20H1) Windows 10-et tölti le, aminek a verziója 2004. A kívánt nyelv és architektúra menet közben kiválasztható.

FONTOS!

Akinek valamiért nem megy a telepítés, vagy hibás a telepített rendszer (pl. nem tud újraindítani a gép stb.), annak ajánlom a letöltések közt szintén megtalálható, sokszor kipróbált, eggyel régebbi 10.0.19041.1-es verziót (szintén Windows 10 v2004-et telepít). Még most, szeptemberben várható az új, 2009-es verzió, amihez úgyis érkezik új MCT, az remélhetőleg lecseréli mindkettőt.

A programot admin módban kell indítani!

Jobb klikk a MediaCreationTool2004.exe-re, majd Megnyitás rendszergazdaként. A programnak három fő funkciója van....

1. A rendszer frissítése

A program első képessége az aktuális rendszer frissítése a legújabb Windows 10 verzióra. Ezt akkor is megtehetjük vele, ha a Windows Update ezt még nem ajánlotta fel. A frissítésnél lehet kérni tiszta telepítést, de ha a fájlok és az appok megtartását választod, az egyenértékű lesz egy szimpla update-tel, azaz minden beállítást megtart, és látszólag nem változik semmi.

A frissítés befejeztével érdemes admin módban lefuttatni a lemezkarbantartót, hogy az MCT és a Windows Update ideiglenes fájljait, illetve a régi Windows-ról készült automatikus mentést törölje. Ezzel legalább 18 GB tárhely visszanyerhető.

2. Telepítő pendrive készítése

Az MCT másik fő funkciója, hogy a segítségével telepítő "lemezeket" gyárthatunk pendrive-okból. Ilyenkor a kiválasztott pendrive-ot FAT32-re formázza és BIOS-okkal, illetve UEFI-vel is kompatibilis bootolható telepítőt másol a kialakított partícióra. Ez a legmegbízhatóbb eszköz arra, hogy modern, GPT partíciós táblákhoz való telepítőt készíts.

Ha a pendrive nagyobb, mint 32 GB, akkor a lemezkezelőben tudod formázni a fennmaradó szabad területet.

3. ISO letöltés + Rufus

A harmadik funkciója a Windows telepítő ISO formában való letöltése. A már meglévő ISO-kat utólag Rufus-szal tudod pendrive-ra írni. A MCT csak újbóli letöltéssel képes pendrive-okat kialakítani, nem lehet helyi ISO-t kiválasztani alapanyagként.

Abban az esetben is ajánlott Rufus-szal nekiesni a telepítő elkészítésének, ha FAT32 helyett inkább NTFS fájlrendszert alkalmaznál a pendrive-on (az utóbbi 4 GB-nál nagyobb fájlokat is kezel).

A szimpla ISO letöltésre egyébként fölösleges az MCT-t használni, mert ezen az egyszerű weboldalon keresztül ugyanúgy le tudjuk tölteni a legújabb ISO-kat: TechBench by WZT.