GParted

Verzió: 1.3.0-1
Fejlesztő: Curtis Gedak (GedakC)
Licensz: ingyenes (nyílt forráskódú)
Nyelv: angol

Bootolható partíció-szerkesztő, ami ideális partíciók törlésére, illetve új partíciós táblák vagy partíciók lérehozásához. Rufus-szal tudod pendrive-ra rakni.

A Linux-disztribúciók alapvető kelléke a GParted, így természetes, hogy a linuxos fájlrendszerekkel (Ext2, Ext3, Ext4) ellátott partíciókat is kezeli.

Letöltés | Changelog

gparted-live-1.3.0-1-amd64.iso (387 MB)

A 64-bites verzió a legtöbb processzorral kompatibilis. Esetleg a régi Intel Atom processzorokhoz kellhet a 32-bites variáns. Nem számít, hogy a javítani kívánt háttértárolón milyen rendszer-architektúra lett telepítve.

Windows: DiskPart

Nem muszáj külső eszközt alkalmazni, ha egy lemez tartalmát szeretnéd teljesen nullázni. Erre szolgál a Windows beépített parancssoros eszköze, a DiskPart. Elindítása a futtatásba írt diskpart-tal történik, vagy Windows 10 esetén a Start menüben is rákereshetsz a szóra. Használata egyszerű, négy lépésből áll:

1. list disk - ezzel listáztatod az elérhető lemezeket
2. select disk x - kiválasztja a törölni kívánt lemezt (x = lemez sorszáma)
3. detail disk - kilistázza az adott lemez különféle információit, így ellenőrizheted, hogy biztosan jót választottál-e ki
4. clean - a kiválasztott lemez minden tartalmát törli a partíciós táblákkal és partíciókkal együtt (legyen az akár Linux-os vagy Mac-es)

MBR -> GPT

Ez a módszer akkor is jó, ha a régi MBR típus helyett az újabb GPT partíciós táblára szeretnéd átformázni a lemezeket. Ha a DiskParted clean funkcióját lefuttatad, akkor a Lemezkezelőt felpattintva egyből felajánlja a lecsupaszított lemeznél az új partíciós tábla létrehozását (GPT az ajánlott típus). Utána ugyanitt létrehozhatod a kívánt partíció(ka)t is.