Resilio Sync

Verzió: 2.7.2 (Build 1375)
Fejlesztő: BitTorrent, Inc.
Licensz: ingyenes
Nyelv: angol

Peer-to-peer szinkronizációs program (előző neve: BitTorrent Sync), ami nem igényel felhőt (online tárhelyet); a fájlok a különféle eszközök (asztali gép, telefon, tablet) között közvetlenül közlekednek. A szinkronizálás könnyen beállítható az egyedi, titkos kód (secret) megadásával. Minden megosztott mappa kap egy ilyen kódot, így szabadon állíthatjuk, hogy mely mappák álljanak kapcsolatban a különböző eszközök közt. Ideális lehet barátoknak fájlcserére, az asztali gép és a telefon közti zenegyűjtemény WiFi-n keresztüli rendezésére, irodák közötti adatmentések szinkronizálására stb.

Pro

A nyilvánvaló biztonságon (nem tárolódnak a fájlok harmadik félnél) túl a felhőmentesség előnye, hogy nem kell kivárni, amíg az egyik oldalon feltöltődnek a fájlok egy szerverre, hogy aztán a másik oldalon a kliens el tudja kezdeni letölteni azokat. Az adatforgalom közvetlen, ezért ez a lehető leggyorsabb módja a nagy fájlok, vagy akár mapparendszerek és fájltömegek oda-vissza küldésének, természetesen limit nélkül.

Kontra

Mivel nem felhő alapú a szolgáltatás, a hátrány is magától értetődő: ahhoz, hogy a szinkronizáció megtörténjen, az újabb fájlokat vagy módosításokat (átnevezés, fájltörlés) kínáló félnek is bekapcsolva kell lennie. Ha a két gépet akkor is szinkronban szeretnéd tartani, mikor nem egyidőben vannak bekapcsolva, akkor az alábbi, felhő alapú alternatívák közül nézz egyet!

Egy másik hátránya lehet, hogy nem file-push alkalmazásról van szó, tehát ha az egyik helyen törlődnek a fájlok, a törlés a másik oldalon is megtörténik. Közbeiktatott online tárhely nélkül pedig nem küldhető link a fájlokról, mappákról, a letöltéshez a kliensre mindkét oldalon szükség lesz.

A már átszinkronizált, de a másik félnél által törlésre került fájlok nem vesznek el, csupán egy rejtett mappába kerülnek át. Ez az információ főleg akkor lehet lényeges, ha nagy adatállományokról van szó, amik nagyobbat harapnak a szabad tárhelyből. Ezeket manuálisan törölhetjük.